Born Woman project ή κατά μία δεύτερη εκδοχή:
_____ Born Woman project.
Tο κενό υπάρχει για να συμπληρώσεις εσύ τον τίτλο. Το σκεπτικό θα στο εξηγήσω στο τέλος, αφού σου πω μερικά πραγματάκια για το φωτογραφικό αυτό εγχείρημα.
Το concept είναι απλό: Φωτογραφίσεις εμπνευσμένες από ταινίες με εμβληματικές γυναικείες παρουσίες αλλά με ένα twist:
Στο Born Woman πρωταγωνιστούν γυναίκες που για ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής τους, αυτό των πρώτων βημάτων στην γη και την κοινωνία, δεν μπορούσαν να είναι ο εαυτός τους. Ζούσαν παγιδευμένες σε σώμα, ρούχα και συμπεριφορά που δεν ισοροπούσε με αυτό που ένιωθαν μέσα τους.
Κοινωνική κριτική, στερεότυπα, προκαταλήψεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οικογένεια ήταν ζητήματα που στεκόντουσαν εμπόδιο στον δρόμο προς τη εσωτερική τους γαλήνη. Μία εσωτερική γαλήνη που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν αυτό που είχαν μέσα τους δεν μπορούσαν να το αντικρίσουν και στον καθρέπτη.
Ανέκαθεν θεωρούσα τις τρανς γυναίκες ως τους πιο θαρραλέους ανθρώπους γιατί έχουν το σθένος να πάνε κόντρα σε όλα όσα τις φοβίζουν και σε όσους τις “χτυπάνε” (και χωρίς εισαγωγικά). Επιλέγουν ένα δρόμο αδιανόητα -για τους περισσότερους από εμάς – δύσκολο.
Ταυτόχρονα είναι εντυπωσιακό το πόσο διακατέχονται από απαράμιλλη θηλυκότητα. Και η θηλυκότητα δεν είναι κάτι που το αποκτάς. Γεννιέσαι με αυτό ακόμα κι αν ήρθες στον κόσμο μέσα σε άλλο σώμα.
Κι από εδώ προκύπτει ο τίτλος του project: ___ Born Woman.
Το κενό στην αρχή, όπως έγγραψα και νωρίτερα, είναι για να το συμπληρώσεις εσύ.
Όχι για εμένα (άλλωστε στο δικό μου μυαλό είναι ήδη συμπληρωμένο), ούτε για τα κορίτσια, ούτε για κανέναν.
Για εσένα είναι. Για να δεις εσένα.