ipanic.eu | Panic Photography
Blog

Πώς να φωτογραφίζεις βαρετά θέματα

Φωτογραφίζοντας βαρετά αντικείμενα. Πάντα προσπαθούμε να βρούμε κάτι μεγαλειώδες, κάτι που αξίζει να φωτογραφηθεί. Σαν να έχει μεγαλύτερη αξία για εμάς και να υπάρχει μεγαλύτερη κίνητρο για να το αποτυπώσουμε.
Αλλά τι θα γινόταν αν το κοιτάξουμε από άλλη οπτική: να βρούμε ενδιαφέροντα κοινά πράγματα για να φωτογραφίσουμε.

Συχνά νιώθουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σαφές θέμα ή κατεύθυνση στη φωτογραφία μας, για να μας βοηθήσει να αποτυπώσουμε κάτι συγκεκριμένο. Αλλά ένα μεγάλο μέρος της φωτογραφίας είναι επίσης το να περπατάς άσκοπα και να βρίσκεις ενδιαφέροντα πράγματα και γεγονότα για να φωτογραφίσεις.

Γιατί αυτό που αποτυπώνεις πρέπει να είναι κάτι προγραμματισμένο ή εξαιρετικό; Δεν είναι τα μικρά πράγματα αρκετά μαγευτικά;

Για να φωτογραφίσεις φαινομενικά βαρετά πράγματα, πρέπει να εκπαιδεύσεις τα μάτια σου να τα παρατηρούν και να τα βλέπουν ως ενδιαφέροντα – αλλά πριν καν τα προσέξεις, πρέπει να καταλάβεις γιατί είναι ενδιαφέροντα.

Κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι να παρακολουθήσεις ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή ενός φωτογράφου ή να δεις το photo book του. Ο Martin Parr, για παράδειγμα, είναι πραγματικά ένας από τους πρωτοπόρους στο να βρίσκει κοινά πράγματα και ανθρώπους και να τα αποτυπώνει με τρόπο που προκαλεί την περιέργεια του θεατή.

Φωτογραφίζοντας βαρετά αντικείμενα

Μπορείς να δεις ξεκάθαρα πώς χρησιμοποιεί την αντίθεση χρωμάτων – παρατηρώντας φωτεινές αποχρώσεις και την αντίθεση με τα surrounding χρώματα. Αλλά όχι μόνο αυτό – ο Parr είναι επίσης εξαιρετικός στο να βλέπει αντιφατικές υφές.

Ο Tony Ray-Jones είχε τεράστια επιρροή στον Martin Parr και μπορείς να δεις τη σύνδεση στα έργα τους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει αντίθεση στα χρώματα. Αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο, αν δεις ένα ενδιαφέρον γεγονός να συμβαίνει, όπως συμβαίνει εδώ.

Φωτογραφίζοντας βαρετά αντικείμενα.

 

Ένας άλλος φωτογράφος που έχει μάτι για τις λεπτομέρειες και τα κοινά πράγματα είναι ο William Eggleston.

Φωτογραφίζοντας βαρετά αντικείμενα
Ακούγοντας πώς αυτοί οι φωτογράφοι βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και βλέποντας τα έργα τους, μπορείς να εμπνευστείς να προετοιμάσεις τη δική σου οπτική για να δεις το περιβάλλον σου με παρόμοιο τρόπο.

Στην αρχή του ταξιδιού του, οι κριτικοί έβλεπαν το έργο του Eggleston ως προσβολή. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί θα ήθελε να φωτογραφίσει «βαρετά» θέματα, όπως το τρίκυκλο ενός παιδιού, ένα βενζινάδικο ή το τραπέζι του δείπνου. Και ήταν επαναστατικό, όχι μόνο τότε, αλλά και τώρα.

Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για να αποκτήσεις αυτό το μάτι για τις λεπτομέρειες, όπως οι φωτογράφοι που αναφέρθηκαν εδώ, αλλά το να κοιτάς τα πάντα σαν να είναι ένα θαύμα ή ένα εξαιρετικό αντικείμενο είναι ένα σημείο εκκίνησης.

Πώς λοιπόν εκπαιδεύεις τα μάτια σου να βλέπουν την ομορφιά στα κοινά πράγματα;

Με το να συνεχίζεις να φωτογραφίζεις και να αλλάζεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα γύρω σου. Και επειδή όλα είναι συνδεδεμένα, η επίσκεψη σε εκθέσεις τέχνης, η ανάγνωση βιβλίων και η αναζήτηση ενδιαφέροντών φωτογράφων και η περιήγηση στα φωτογραφικά τους βιβλία λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης που μπορείς να πάρεις για να αναπτύξεις τη δική σου οπτική.

Η τακτική φωτογράφηση ενισχύει την ικανότητα να βλέπεις δημιουργικά, επομένως το να είσαι ανοιχτός και δεκτικός σε μια πιο παιχνιδιάρικη προσέγγιση είναι το κλειδί για να δεις και να αναγνωρίσεις την απλή, κοινή ομορφιά.

Και στην αρχή, μην πάρεις τοις μετρητοίς τις κριτικές. Η ανάπτυξη της πρακτικής σου και η ανακάλυψη της αυθεντικής χαράς στη δημιουργία είναι το πρώτο βήμα. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι η φωτογραφία σου δεν είναι αρκετά υψηλής ποιότητας ή τεχνικά τέλεια.
Η φωτογραφία σου δεν είναι για αυτούς.

Όταν αρχίσεις να επικεντρώνεσαι σε κοινά θέματα, θα εκπλαγείς από το πόσο περισσότερο συνδεδεμένος μπορείς να νιώσεις με το περιβάλλον σου.

Αφήνοντας την τελειότητα, αφήνεις χώρο για το άσχημο και το συνηθισμένο.
Αυτή η αλλαγή όχι μόνο εμπλουτίζει τη φωτογραφία σου, αλλά και εμβαθύνει την εκτίμησή σου για τον κόσμο γύρω σου.

Άσκηση: Η Πρόκληση του Καθημερινού Αντικειμένου

Διάλεξε ένα καθημερινό αντικείμενο στο σπίτι σου – μια καρέκλα, μια κούπα ή ακόμη και ένα ζευγάρι παπούτσια. Πέρνα χρόνο φωτογραφίζοντας αυτό το αντικείμενο από διάφορες γωνίες, με διαφορετικό φωτισμό και ενσωματώνοντάς το σε απροσδόκητα σημεία.
Ο στόχος είναι να εξερευνήσεις πώς η οπτική γωνία και η δημιουργικότητα μπορούν να μεταμορφώσουν το καθημερινό σε συναρπαστική εικόνα.

Καθώς εξερευνάς το περιβάλλον γύρω σου και αρχίζεις να παρατηρείς τις λεπτομέρειες, θα αρχίσεις να αναπτύσσεις μια προσωπική προσέγγιση στο πώς να αποτυπώνεις ό,τι βλέπεις – κάτι μοναδικό για εσένα.

Για να φωτογραφίσεις φαινομενικά βαρετά πράγματα, πρέπει να εκπαιδεύσεις τα μάτια σου να τα παρατηρούν και να κατανοείς γιατί είναι ενδιαφέροντα από την αρχή. Αυτή η διαδικασία είναι βαθιά προσωπική και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του προσωπικού σου στυλ.

Ας πούμε, ένα ναργιλές τι μπορεί να σου δώσει φωτογραφικά; Απλά με τον κατάλληλο φωτισμό οι δυνατότητες είναι πολλές.